Gåvobrev

I samarbete med Enklaavtal.se

Ska du ge bort något större som har ett högt värde? Då är det bra att skriva ihop ett gåvobrev.

Varför skriver man gåvobrev?

Jo, gåvobrev skriver du bland annat när du ska ge bort något med högt värde.

Exempel på när gåvobrev skrivs är när man ska ge bort en större summa av pengar, fastigheter, bilar, konstverk, arv. Ja, egentligen vad som har någon betydelser för dig och mottagaren.

Ifall gåvan antigen är en fastighet, tomt eller mark så är det ett krav att skriva gåvobrev för att det ska vara juridiskt bindande. När gåvan antigen är en del av eller en hel fastighet eller en tomträtt så måste brevet innehålla en fastighetsbeteckning och bevittnas av 2 personer för att vara giltigt.

Andra viktiga frågor som är bra att tänka på när det handlar om en fastighet som gåva.

- Ska fastigheten vara mottagarens enskilda egendom och på så sätt skyddas från tänkbara anspråk från make/maka/sambo vid en eventuell skilsmässa eller separation?

- Ska det vara möjligt för mottagaren att kunna sälja fastigheten och ska det isåfall finnas någon som har förtur att köpa den?

- Ska du som gåvogivare fortfarande ha möjlighet att använda fastigheten? Om det exempelvis är ett fritidshus kanske det är önskvärt.

- Ska gåvan kombineras med en summa pengar för att på så sätt vara säker på att mottagaren har råd att bekosta fastighetens löpande omkostnader.

Hur skriver man ett gåvobrev?

När man skriver ett gåvobrev välja du som skapare vad som skrivs och vilka villkor som kommer att gälla för mottagare. Man kan bland annat skriva i gåvobrevet ifall det är något som endast mottagaren ska ta del av eller ifall det är okej att mottagaren delar det vidare med någon annan.

Ibland kan det vara svårt att veta ifall det du skriver blir rätt så då kan du smidigt använda dig av färdiga mallar som är enkelt att följa.

Breven brukar vanligtvis skrivas i samma ordning och enkla att framställa. Det är bra att ha med vissa formkrav på vad brevet ska innehålla ifall man vill att det ska vara giltigt enligt lagen.

Vad ska finnas med i ett gåvobrev?

- Uppgifter om givaren och mottagaren

- En noggrann beskrivning av gåvan

- En överlåtelseförklaring

- Eventuella särskilda villkor

- Givarens och mottagarens underskrifter

- Uppgifter om ort och datum då brevet undertecknats

Personerna som bevittnar brevet har några krav den måste uppfylla.

° Vittnena ska ha fyllt 15 år

° De ska vara vid sina sinnes fulla bruk

° Vittnena ska inte ha något direkt samband med gåvobrevet eller gåvan

° De ska samtidigt vara fysiskt närvarande när undertecknandet sker


Vill du läsa mer om dem olika avtalen hittat du till deras hemsida HÄR


Gillar

Kommentarer

happyM
happyM,

Åh hade ingen aning om det här ❤️

nouw.com/happym